An inspiring shared space

An inspiring shared space An inspiring shared space

A major project to transform the former BBC Television Centre, creating new residents’ spaces and a collection of comfortable, relaxed apartments.

The Helios building’s public areas were designed to be big and impressive, befitting its status as the headquarters of the BBC. Our challenge was to transform them from corporate spaces into something more human, cosy and welcoming, which would also be practical enough for residents to use every day.

We wanted to preserve the historical details of the soaring curved lobby, including its original terrazzo floor, coffered ceilings and a listed tile mural by artist John Piper. To give these elements new life, we created a fresh, modern colour palette, with dark blue walls framing the Piper artwork.

To make the lobby feel more liveable, we divided it into intimate seating zones, furnished with Carl Hansen chairs, wooden coffee tables by Another Country and bespoke rugs by Vanderhurd, which follow the space’s curved shape.

Around this focal point is a series of convivial residents’ spaces: a lounge and kitchen where people can meet for coffee or to read the papers; a library with art and design books and refectory-style coworking tables; a screening room that hosts regular movie nights; and an outdoor terrace, furnished with contemporary designs by Kettal. Together, these spaces help to make life better for residents and foster community spirit.

Duration
3 years
Location
London
‘Clients go for a hard to classify mix of the superbly well designed.’ Financial Times
An inspiring shared space An inspiring shared space